Terug

De vastgoedsector na Covid-19

13/07/2020

Dag op dag bijna een maand geleden veerden de activiteiten in de vastgoedsector weer op. Wij maken een eerste balans op. OP maakt een stand van zaken op van de Belgische vastgoedsector tijdens deze periode van versoepeling van de coronamaatregelen.

Afgelopen juni onthulde ING in haar beleggersbarometer dat 52% van de Belgische beleggers hun aankoop voorlopig had uitgesteld, terwijl 8% zijn aankoopplannen had geannuleerd. Verontrustende cijfers voor de professionals in de sector, die zich het slechtste scenario voorstelden, maar gelukkig was het vals alarm. Ondanks de (soms beperkende) maatregelen van de federale overheid is vastgoed nog steeds erg populair bij de Belgen.

Vliegende herstart

Hoewel het nog moeilijk is om een balans op te maken voor elk gewest en elke provincie van het land, lijkt er zich een algemene tendens af te tekenen. Een recordaantal bezoeken, stijgende verkoopcijfers en een sterke vraag naar verhuur zijn allemaal bemoedigende tekenen voor de vastgoedmarkt. Zo werden tijdens de week van de hervatting van de activiteit maar liefst 12.500 advertenties op de Immoweb-website geplaatst. Het aantal e-mailuitwisselingen over panden is met 60% gestegen ten opzichte van de eerste week van maart, dus enkele dagen voor de invoering van de coronamaatregelen. Bovendien zijn de spelers in de sector het erover eens dat er een evenwicht is tussen vraag en aanbod. Daarvan getuigt onder meer Eric Vanderlinden, gedelegeerd bestuurder van het agentschap Trevi: “We bevinden ons in een zodanig marktevenwicht dat iedereen tevreden zou moeten zijn, we worden niet geconfronteerd met overaanbod of overvraag, de periode is positief.”

Hoe zijn de prijzen van de panden?

Hoewel COVID-19 de vastgoedmarkt letterlijk heeft bevroren tijdens de lockdownperiode, zal de impact op de vastgoedprijzen minimaal zijn, een daling van ongeveer 2,5%. Belfius verklaart deze vaststelling vooral door de daling van de gezinsinkomens: “We verwachten dat de recessie dit jaar gepaard gaat met een krimp van het gezinsinkomen, die in 2020 voor een gemiddelde daling van de residentiële vastgoedprijzen zorgt van 2,5% tot 3%.” Van zijn kant bevestigt ING deze vaststelling en ziet een gunstige afloop voor de toekomst door uit te leggen dat de economie zich zeer snel zou kunnen herstellen.

Hoe zal de situatie evolueren?

De geschiedenis leert ons dat er een verband bestaat tussen economische groei en het aantal vastgoedtransacties. In haar rapport met als titel Het coronavirus en de gevolgen voor de vastgoedmarktlegt ING uit dat na een economische crisis de vastgoedtransacties zich over het algemeen sterk herstellen. Hoe kan dit scenario worden verklaard? In de eerste plaats zijn vastgoedtransacties noodzakelijk. De Belgische burgers blijven immers verhuizen en hebben daarom een dak boven hun hoofd nodig. Natuurlijk kan dit levensproject worden uitgesteld, maar niet voor onbepaalde tijd. Ten tweede heeft een economische crisis invloed op de prijzen op de vastgoedmarkt. In feite leidt een acute crisis vaak tot een daling van de prijzen, wat leidt tot een herstel van de marktactiviteit. Tot slot is ING van mening dat het aantal vastgoedtransacties in de tweede helft van 2020 weer zou moeten gaan stijgen, na een sterke daling in de eerste helft van het jaar.

Nieuwe trends?

Het is een feit dat de lockdown het koopgedrag van de Belgen beïnvloedt. Keuken, tuin en kantoor voeren in België momenteel de lijst van zoekcriteria aan. Door de lockdownperiode en het telewerken geniet de Belgische burger (weer) van de eenvoudige dingen van het leven en van activiteiten die ooit als ‘banaal’ werden beschouwd, maar nu een heel andere betekenis hebben.

Onlangs hield de vastgoedgroep ERA een enquête onder bijna 1.200 Walen en Brusselaars. Doel? Het gedrag van Belgen rond de woningkeuze in deze periode van versoepeling van de lockdown onderzoeken.

Het resultaat is overduidelijk. Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de Brusselaars en Walen niet langer wil investeren in een huis zonder tuin en dat 78,9% geen appartement meer wil zonder terras. De reden? Men wordt zich bewust van de waarde van dergelijke ruimtes, zoals Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium, benadrukt: “In normale tijden zijn we er ons niet noodzakelijk van bewust, want we gaan uit, we gaan naar het werk, we kunnen gaan en staan waar we willen. Maar als we twee maanden in lockdown gaan, is dat helemaal anders.”

Het is echter niet altijd mogelijk om een woning te vinden met een tuin of terras. In dat geval zou bijna de helft van de ondervraagden graag een park of groene ruimte in de buurt van hun woning willen. Ook een grotere woonoppervlakte is een belangrijk criterium voor 39% van de respondenten.