Terug

Rentmeesterschap: wat is de rol van een beheerder

25/06/2021

De Belgen hebben een spreekwoordelijke baksteen in de maag. Dat is al vele jaren onmiskenbaar zo en zal niet snel veranderen.
Zo hebt ook u net een interessante investering gedaan door de aankoop van een tweekamerappartement. Maar omdat u het druk hebt met uw werk en privéleven, hebt u geen tijd voor het rentmeesterschap. U beseft ook dat dit een grondige kennis van het vak vereist.
Toch vraagt u zich af wat dan concreet de rol van een beheerder is.
OP geeft u alle gewenste uitleg.

Het zoeken van een huurder en de eerste stappen

De eerste stap is uiteraard een huurder vinden.

Het agentschap zal daarom een zoekertje opstellen met een voorstelling van het vastgoed, de huurprijs en foto’s ter illustratie. Net zoals een verkoopadvertentie moet dit zoekertje aantrekkelijk zijn, zodat het potentiële huurders aantrekt.

Het agentschap zal zich vervolgens bezighouden met de binnenkomende aanvragen en bezoeken. Maar het zal ook de nodige informatie inzamelen voor het huurcontract en controleren of een potentiële huurder solvabel is. Het opstellen van het huurcontract gebeurt eveneens door uw beheerder.

Vervolgens wordt een plaatsbeschrijving uitgevoerd door een expert. De algemene toestand van elke ruimte wordt hierin vermeld. Het is belangrijk dat dat zeer nauwkeurig gebeurt, zodat u geen problemen ondervindt op het moment dat uw huurder vertrekt.
De dag waarop de sleutels worden overhandigd, is het eveneens de beheerder die ze in uw naam aanbiedt. Als u dat wenst en kunt, mag u uiteraard aanwezig zijn.

Vervolgens moet hij het huurcontract registreren. Om meer te weten te komen over huurcontracten en omdat we u altijd zo goed mogelijk willen informeren, nodigen wij u uit om dit artikel op onze blog te lezen.

Voor de beheerder een volledig dossier kan overhandigen aan uw huurder, moet hij nog voor het energiecertificaat zorgen.

Tijdens de huurperiode

Zo, uw huurder is verhuisd.
Maar het leven van een eigenaar is niet zonder enige deining. U moet erover waken dat de huur en de lasten op tijd worden betaald. En indien nodig herinneringen sturen volgens een bepaalde procedure.
U moet klaar staan voor het regelen van kleine, dagelijkse probleempjes, zoals een kookvuur dat niet werkt, een radiator die het niet doet enz.
De huurder kan ook een schadegeval veroorzaken, zoals een waterlek, dat een impact heeft op een onderliggende woning. Daar kan ook bijkomende schade uit voortvloeien. Op dat moment moet er contact worden opgenomen met de respectievelijke verzekeraars en moeten er herstellingswerken worden ingepland.
U hebt het al begrepen. Dit vereist allemaal veel tijd en heel wat deskundigheid; zaken waar u misschien niet over beschikt. Op zo’n moment zal u blij zijn dat u alles hebt toevertrouwd aan een beheerder.

De verhuurder verlaat de woning

Na het respecteren van een bepaalde opzegtermijn (bepaald in functie van de duur van de huurovereenkomst), verlaat uw verhuurder de woning.
De beheerder zal op dat moment zorgen voor de plaatsbeschrijving. Als er schade wordt vastgesteld die niet te wijten is aan gewone slijtage, moet hij een deel van de door de huurder gestorte waarborg inhouden. Vervolgens moet hij natuurlijk ook zorgen voor de herstellingswerken.
Hij zal ook zorgen voor het opnemen van de tellers en het afrekenen van de eventuele lasten.
Was u helemaal tevreden over zijn werk? Dan blijft u hem het beheer van uw vastgoed gewoon toevertrouwen. Het vertrek van een huurder kan een gelegenheid zijn om de huurprijs te herzien voor het pand opnieuw op de markt komt.

Hoeveel kost een beheerder?

Gemiddeld lopen de kosten op tot 7 à 10% zonder btw van de geïnde huur. Zo zal de beheerder u de huur elke maand doorstorten min zijn commissie.
U zal ook de mogelijkheid krijgen om in te tekenen op een verzekering voor ‘onbetaalde huurgelden’. Dit kan duur lijken, maar u zal zeker van idee veranderen op de dag dat uw huurder niet in staat is om zijn huur te betalen, terwijl u wel elke maand uw pand moet afbetalen.

OP werkt al 145 jaar samen met huurders en mede-eigenaren en zorgt het voor een bijzondere band tussen alle partijen.
OP heeft zijn deskundigheid op het gebied van privébeheer ontwikkeld ten dienste van zowel particulieren als institutionele investeerders. Op het voor hen bestemde beschermde gedeelte van de website kunnen ze regelmatige en nauwkeurige beheersverslagen raadplegen over het vastgoed in hun bezit.
Wilt u meer weten? Vul dan meteen ons onlineformulier in.