Terug

Hoe kiest u een syndicus ?

11/05/2021

De syndicus is de hoeksteen van een goed beheerde mede-eigendom en mag daarom niet lukraak worden gekozen. De syndicus is de tussenpersoon tussen de verschillende mede-eigenaars en de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het  onderhoud en de werken. Hij moet dus deskundig zijn op verschillende gebieden.
Om een mede-eigendom te kunnen beheren, moet de syndicus op de hoogte zijn van de wetgeving, die regelmatig verandert. Bouwbedrijven hebben ook geen geheimen voor hem, want hij moet ook werken onderhoudsdossiers behandelen. Verder organiseert en leidt hij de algemene vergadering.

Met welke criteria moet u rekening houden als er een syndicus wordt gekozen om uw mede-eigendom te beheren? OP geeft u een overzicht van de belangrijkste kwaliteiten die een syndicus moet bezitten.

De syndicus is verplicht

Allereerst is het verplicht om een syndicus van een mede-eigendom te hebben. Zelfs als de mede-eigendom slechts twee kavels omvat, is een syndicus essentieel. In een vorig artikel hebben we bovendien een kleine vergelijking gemaakt tussen de vrijwillige en de professionele syndicus.

Uw syndicus moet bekwaam zijn

Dat lijkt misschien logisch, maar het is wel een belangrijk punt. Zoals we in de inleiding van dit artikel aangaven, moet een syndicus veelzijdig en dus op verschillende gebieden thuis zijn. De professionele syndicus is erkend door het BIV ( Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars). Zo'n syndicus volgt regelmatig opleidingen om op de hoogte te blijven van de wetten, die regelmatig veranderen, zowel voor de planning van werken als voor het beheer van de boekhouding. Hij zal u probleemloos de nodige informatie kunnen bezorgen en ook alle nieuwe normen toepassen.

Vertrouwen is een must

Alle criteria die we in dit artikel vermelden, zijn uiterst belangrijk, maar vertrouwen is een absolute must. Als u een syndicus kiest, gaat u er immers mee akkoord dat hij uw geld beheert. Hij zal alle nodige onderhoudscontracten voor de mede-eigendom tekenen, maar ook overeenkomsten voor kleine en grote werken. Dat kan soms om zeer grote bedragen gaan.

Een syndicus kiezen op basis van de prijs: hoe pakt u dat aan?

Opgelet, zoals in veel sectoren moet de prijs van een dienst in alle opzichten worden bestudeerd. U moet goed opletten welke kosten de syndicus in rekening brengt. Een lage prijs betekent niet noodzakelijk dat u bespaart, aangezien er extra kosten, naast de basisprijs kunnen worden doorgerekend. Daarom moet u controleren welke kosten er precies in het contract zijn inbegrepen.
Vergeet daarnaast niet dat een syndicus die meerdere mede-eigendommen beheert beter over prijzen zal kunnen onderhandelen met de bouwdedrijven.

Uw syndicus moet beschikbaar zijn en snel reageren

De syndicus moet altijd beschikbaar zijn. Sommige problemen kunnen wel tot de volgende dag wachten, maar een elektriciteitspanne in de gemeenschappelijke delen, een defect lift of verwarmingsketel zijn echte noodgevallen. Die grote ongemakken zijn uiteraard niet gepland en kunnen zich op elk moment voordoen, ook buiten de kantooruren. 
Een goede syndicus stelt zich ook beschikbaar om die kleine en grote problemen van de mede-eigendom zo snel mogelijk op te lossen.

Uw syndicus moet transparant werken

Teen eerste moet uw syndicus u een burgerlijkeaansprakelijkheidsverzekering  kunnen voorleggen. Dat is verplicht.

Op boekhoudkundig gebied zal de syndicus een dubbele boekhouding moeten voeren met een aangepaste software. Hij zal u tijdens de algemene vergadering, maar ook op uw vraag de boekhouding van de meide-eigendom moeten bezorgen. De afrekening kan per kwartaal of per jaar plaatsvinden.
Als u uw eigendom wilt verkopen, zal hij u ook een aantal documenten moeten overhandigen, zoals de basisakte of het reglement van mede-eigendom. Daarnaast zal hij u het bedrag van het werkkapitaal en van het reservekapitaal moeten bezorgen. Voor meer informatie over alle documenten die uw syndicus u moet geven, kunt u dit volledige artikel raadplegen.

OP, al 145 jaar professionele syndicus

Al meer dan 145 jaar werkt OP samen met mede-eigenaars voor een transparant beheer van hun mede-eigendom. Ze vertrouwen al vele tientallen jaren op ons en wij zijn verheugd hen dagelijks te mogen begeleiden.
Als u meer informatie over onze diensten wenst, aarzel dan niet om ons informatieformulier in te vullen.