Terug

Kopen in 2021 : een goede optie

01/03/2021

Investeren in bakstenen is altijd al de favoriete optie van de Belgen geweest. Volgens de ING-barometer van januari vindt 28 % van de ondervraagden dat vastgoed de meest rendabele belegging zal zijn. Ondanks een sterke stijging van de prijzen in 2020 hebben de Belgen nog altijd "een baksteen in de maag". De gezondheidcrisis die in 2020 begon, heeft niets veranderd aan dit enthousisame. Volgens de barometers van de Notarissen lag de gemiddelde prijs van een woning 5,7 % hoger dan in 2019. Voor appartementen was er zelfs sprake van een stijging van 6,8 %. Is het dan een goed idee om in 2021 te investeren in vastgoed ? Een kort overzicht van de verwachtingen voor het komende jar.

2020, een bijzonder jaar

Voor de aanvang van de crisis hadden de grote banken een daling van de prijzen aangekondigd. De komts van het virus heefts alles veranderd en die dalling is er niet gekomen. Door de lockdown en omdat iedereen zijn ohf haar manier van leven anders moest gaan organiseren, met name om van thuis uit te kunnen werken, werd de markt toch wel wat door elkaar geschud. De woningen met een tuin, een balkon of een terras, of met een extra ruimte om in alle rust thuis te kunnen werken, namen een hoge vlucht. Tegeljijk zijn dus ook de prijzen gestegen. Aan de terugkeer naar het platteland hing een prijskaartje. En aangezien reizen naar het buiteland verboden waren, nam ook de vraag naar appartementen en huizen aan de kust toe. En wie toenemende vraag zegt, zegt stijgende prijzen.

Bovendien hebben de lage hyptheekrentes de Belgen aangezet om te investeren. Volgens de baraometer van Immotheker kan wie een hypothecaire lening aangaat voor een duur van 20 jaar onmiddellijk 20 % van het aankoopbedrag betalen en lene tegen een gemiddelde rentevoet van 1,29 %.

2021 welke voorvuitzichten

Net zoals vorig jaar verwachten de experts een daling van de prijzen. Door de toename van de faillissementen en de daarmee samenhangende groterr de werkloosheid al de prijsstijging van 2020 immers worden geneutraliseerd. Alle sectoren, of toch bijna, worden getroffe door de pandemie. Dat zal een impact hebben op de vastgoedprijzen. De daling van de gezinsinkomens zal ongetijfeld gevolgen hebben voor de vastgoedmarkt.
Volgens de analyses van Belfius zullen de prijzen voord resindentieel vastgoed gemiddeld met 1% dalen. Volgens ING dragen nog andere factoren bij tot de daling van de prijzen, zoals de meer doelgerichte toepassing van de steunmaatregelen voor inkomes en de annulatie van de mogelijkheid om de terugbetalingen van hypthecaire leningen uit te stellen.

De experts zijn echter van mening dat deze aangekondigde lichte daling maar van korte duur zal zijn en date de prijzen vanaf eind 2021 opnieuw zullen stijgen, marra wel langzamer. Op dat moment zal het positieve effect van de dalende hypotheekrente weer afnemen, omdat de rentevoeten op dit moment toch al heel laag zijn.

Volgens de experts moeten potentiële koper zich dus voorbereiden op een stijging van de woningprijzen. Dit vooruitzicht klinkt als muziek in de oren van kopers en eigenaars die de prijs van hun eigendommen weer wat zien stijgen.

Doe een beroep op OP

Bent u op zoek naar vastgoed ? OP begeleidt u bij alle stappen eb helps u om uw droom voor 2021 te verwezenlijken eigenaar worden. Wul nu ons online contactformulier in. Wij nemen met plezier contact met u op zonder dat u zich ergens toe verbindt.