Terug

Betaalt u een correcte huurprijs?

25/01/2021

Heeft u zich altijd al afgevraagd of uw huurprijs niet te hoog of net te laag is? Het antwoord op die vraag kunt u vinden dankzij het huurrooster en de door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontwikkelde calculator. Meer uitleg in dit nieuwe artikel.

Rooster huurprijzen Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Het huurrooster bestaat al twee jaar in het Brusselse gewest. Naast het rooster is er ook een calculator waarmee eigenaars en huurders een indicatief bedrag voor hun huurprijs kunnen opzoeken op basis van verschillende criteria zoals de locatie van de woning, de oppervlakte, het comfortniveau enz. Verhuurders worden sterk aangemoedigd om het huurrooster te volgen wanneer ze een woning te huur aanbieden of van plan zijn dat te doen.

De huurprijzen werden verkregen door het combineren van gegevens van het observatiecentrum van de huurprijzen en EPC-certificaten. Ze werden vermeerderd of verminderd met een forfaitair bedrag volgens de specifieke comfortindicatoren van de woning (EPC-niveau, badkamer, centrale verwarming, tuin enz.) Een marge van 10% omvat andere elementen die de huurprijs kunnen beïnvloeden, zoals een volledig uitgeruste keuken, een uitzonderlijk uitzicht, een bepaalde architectuur, de externe aanwezigheid van gemeenschappelijke voorzieningen die een positieve of negatieve invloed hebben op de buurt enz.

Het huurrooster is echter indicatief, wat betekent dat de verhuurder het laatste woord heeft bij het bepalen van de huurprijs. Om eigenaars aan te moedigen het huurrooster te volgen, heeft het Waalse Gewest er een groot voordeel aan gekoppeld: eigenaars die het rooster respecteren, kunnen energie- en renovatiepremies krijgen, op voorwaarde dat ze het rooster gedurende een termijn van vijf jaar respecteren. Als de eigenaar niet aan die voorwaarde voldoet, moet hij de ontvangen bedragen terugbetalen.

Hoe werkt het?

Een theoretische huurprijs berekenen kan in slechts enkele klikken. De eigenaar/huurder gaat naar de website huurprijzen.brussels en klikt op de ‘Starten’-knop. Na het invullen van een vragenlijst met zes vragen krijgt hij het eindresultaat en weet hij of de gevraagde huurprijs correct, goedkoop of te hoog is.

OP kan u ook helpen met vastgoedbeheer

De huurprijs is geen probleem meer, dus waarom zou u het beheer van uw huurwoning niet uitbesteden? Dan zijn uw financiële, technische en administratieve zorgen verleden tijd en kunt u genieten van gemoedsrust en een zengevoel.

OP biedt een ruim aanbod diensten aan in heel België. Van de ondertekening van een huurcontract tot de inning en de indexering van de huur en de juridische opvolging van geschillendossiers of de renovatie van een appartement, OP kan voor alles zorgen.

Wilt u ons uw huurwoning toevertrouwen, vul dan ons online formulier in.