Terug

Verkopen boven de aanbevolen schatting – gevolgen

28/12/2020

Sommige verkopers komen in de verleiding om een verkoopprijs vast te stellen die hoger is dan de marktwaarde. Maar is dat echt een goed idee? Met welke gevolgen moet u rekening houden? Verkopen voor meer dan de marktprijs: de kans waard of een illusie? In dit nieuwe artikel vindt u het antwoord.

Emotionele waarde en marktwaarde

De meeste particuliere verkopers overschatten de waarde van hun woning en dat is volkomen begrijpelijk. Vaak wonen ze daar al vele jaren of zelfs hun hele leven, wat een sterke emotionele band schept. Potentiële kopers zoeken echter vooral een woning die tegen de juiste prijs is geraamd. De emotionele waarde komt meestal niet overeen met de marktwaarde.

Hoe kan de marktwaarde van een pand worden bepaald?

Het bepalen van de verkoopprijs van een woning is een belangrijke stap in het verkoopproces, misschien wel de belangrijkste. De verkoopprijs bepaalt of u de juiste kopers aantrekt en hoe vlot uw woning zal worden verkocht. Anderzijds wilt u uw woning niet voor een te lage prijs van de hand doen. U kunt dus beter vanaf het begin een redelijke prijs vaststellen.

De marktwaarde van een pand is de geschatte prijs ervan op basis van nauwgezette criteria en factoren zoals:

 • de geografische ligging;
 • de gebruikte materialen;
 • de totale oppervlakte van het pand;
 • het aantal ruimten;
 • de algemene staat van het pand;
 • de oriëntatie en zoninval;
 • het bouwjaar van het gebouw;
 • de architectuur.

Om de marktwaarde van uw woning te berekenen zijn er twee oplossingen:

 1. Schakel een deskundige of een vastgoedmakelaar in: de schatting van de waarde van uw woning wordt berekend op basis van de verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de omgeving. Dit wordt schatting door vergelijking genoemd. Deze oplossing levert een objectieve evaluatie op. De deskundige of makelaar is volledig onpartijdig en zal u een prijs geven die overeenstemt met de werkelijke waarde van het pand.
  De kosten? Als u een expert inschakelt, moet u een paar honderd euro rekenen. Als u contact opneemt met een vastgoedkantoor, maakt de schatting over het algemeen deel uit van het ‘pakket’ van diensten dat het kantoor aanbiedt om uw woning te verkopen.

 1. De prijs schatten in enkele kliks: heel wat websites bieden gratis online schattingstools aan. Maar kijk uit! Dit systeem geeft een schatting bij benadering. Deze software gaat over het algemeen niet ver in de analyse of houdt niet met voldoende gegevens rekening om een exacte prijs te geven.

Wij adviseren u om de schatting van de waarde van uw huis of appartement toe te vertrouwen aan een onafhankelijke deskundige of aan een vastgoedmakelaar. Deze vastgoedprofessionals kennen de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving en zijn dus goed geplaatst om de waarde van uw woning objectief te beoordelen.

Te hoge verkoopprijs? Denk aan de gevolgen!

Bent u niet tevreden over de geschatte verkoopprijs van uw woning? Voel u vrij om uw woning te verkopen voor een hogere prijs dan de schatting die door een professional werd gemaakt. Een schatting wordt u ter informatie gegeven en niet als een verplichting. Maar als u ervoor kiest om uw woning te verkopen tegen een hogere prijs dan de marktprijs, wees dan op uw hoede voor de gevolgen! Een overzicht:

1. Minder impact op kandidaat-kopers

Door te kiezen voor een hogere verkoopprijs staat uw woning nu bij een ander gamma van panden, die duurder zijn. Dat is een heel andere doelgroep. Een hoge prijs betekent een kieskeurige doelgroep. Kandidaat-kopers zijn hoge standaarden gewoon voor een vergelijkbare prijs. U loopt het risico dat ze uw pand, dat er niet uitspringt in het aanbod, over het hoofd zullen zien.

2. Langere verkooptijd

Uw doel? Uw pand snel en goed verkopen. Weet dat wanneer u uw pand te koop aanbiedt de eerste weken van cruciaal belang zijn, want de advertentie van uw pand verschijnt dan bovenaan de zoekresultaten. Maar naarmate de dagen, weken of zelfs maanden verstrijken, zullen er nieuwe aanbiedingen verschijnen, inclusief nieuwe woningen die luxueuzer zijn dan uw pand. Als gevolg daarvan kan uw pand onopgemerkt blijven in die stortvloed aan nieuwe aanbiedingen. Hoe langer het duurt voordat uw woning verkocht is, hoe zwakker uw onderhandelingspositie wordt en hoe langer het pand op de markt zal blijven.

3. Prijs laten zakken

Als uw woning te lang te koop staat, heeft u nog steeds één optie: uw verkoopprijs laten zakken. Let echter op voor het andere uiterste: een lager geprijsde woning is voor veel mensen synoniem met gebreken. Daarom raden we u aan om rekening te houden met de schatting die door een professional is gemaakt en u hierop af te stemmen, of de prijs ietwat te verlagen maar niet te veel.

Besluit

Uw woning goed verkopen begint dus bij het vaststellen van een correcte verkoopprijs. Wij bieden u een schatting van uw woning aan op basis van de kenmerken ervan, de omringende markt en vele andere openbare gegevens. Neem voor meer informatie contact met ons op via ons online formulier.