Terug

Eerste goede voornemen: een goede syndicus kiezen !

04/01/2021

Het is het begin van een nieuw jaar, en dan maakt iedereen goede voornemens. Maar wat als we ons dit jaar eens echt aan die voornemens zouden houden? Stoppen met roken, beginnen sporten, meer lezen, de smartphone vaker eens wegleggen, een goede syndicus kiezen ... Het is een lange lijst! In 2021 doen we wat het best is voor onszelf, maar ook voor onze buren en de hele mede-eigendom. En dat begint met een goed dagelijks beheer. Wie dagelijks beheer zegt, zegt syndicus. Hoe kiest u een goede syndicus? Ontdek in dit artikel alle criteria om de juiste keuze te maken.

1. Vaardigheden

De regels met betrekking tot mede-eigendom zijn in ontwikkeling, en voor de technieken en de regelgeving geldt hetzelfde. Een syndicus moet tegenwoordig polyvalent zijn en in staat om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Daarom zijn syndici onderworpen aan de regels van het BIV en moeten ze voortdurend opleidingen volgen.

2. Vertrouwen

De overeenkomst die u afsluit met uw syndicus is in de eerste plaats een vertrouwensovereenkomst. Het is immers de syndicus die bestellingen zal plaatsen en handelingen zal verrichten in naam van de mede-eigendom. Het is daarom van uiterst belang dat u zich bij hem op uw gemak voelt en dat hij u vertrouwen inboezemt. Uw syndicus moet transparant zijn en daarvoor moet hij of zij zorgen dat er helder en doeltreffend wordt gecommuniceerd. Bovendien moet uw syndicus een burgerlijkeaansprakelijkheidsverzekering afsluiten om de gevolgen te dekken van de handelingen die hij verricht tijdens het uitvoeren van zijn opdracht. Aarzel dus niet om hem in geval van twijfel om een bewijs te vragen.

3. Budget

Verwar de prijs niet met de kosten! Dat is een valkuil waar velen intrappen. Het is niet omdat het basisereloon van een syndicus goedkoper is, dat de totale kosten van uw mede-eigendom naar beneden zullen gaan. Vergelijk zeker de berekeningen voor de bijkomende erelonen: wat is inbegrepen en wat niet? Een lage basisprijs gaat vaak gepaard met tal van extra kosten. Denk ook aan de potentiële besparingen die elke syndicus kan opleveren voor uw gebouw (bijvoorbeeld door groepsaankopen).

4. Beschikbaarheid

Dit is een van de belangrijkste criteria om in overweging te nemen. Elektriciteitspannes en kapotte liften houden immers geen rekening met de kantooruren. Kies dus voor een syndicus die bereikbaar is en u kan helpen in geval van problemen.

5. Kwaliteit

Een dubbele boekhouding met behulp van boekhoudsoftware wijst op kwaliteit en betrouwbaarheid. Online toegang tot een klantenzone met afrekeningen en andere belangrijke informatie is een bijkomend voordeel dat ook de moeite waard is om in aanmerking te nemen.

6. Nabijheid

Om snel te kunnen reageren, is een syndicus best fysiek nabij. Daarom zijn online syndici vaak niet doeltreffend: hun beheer is puur administratief en staat ver af van de echte problemen waar mede-eigenaars mee te maken krijgen.

Ook hier hebben modellen met zelfbeheer een streepje voor. Omdat het de mede-eigenaars zelf zijn die het gebouw beheren, zijn ze vaak ter plaatse en kunnen ze doeltreffend reageren in het geval van bijvoorbeeld een waterlek of een ander voorval. De communicatie met de andere mede-eigenaars verloopt ook veel soepeler, wat een klimaat van vertrouwen en transparantie schept.