Terug

HET “OP HUURCONTRACT” AANGEPAST AAN DE STAATSHERVORMING

01/08/2018

Sinds bijna 50 jaar zijn de huurovereenkomsten opgesteld door vastgoedgroep OP een referentie op de markt. Deze modelcontracten moeten nu grondig aangepast worden vermits de zesde staatshervorming belangrijke bevoegdheden in verband met de verhuring van vastgoed heeft toegewezen aan de gewesten. De Brussels ordonnantie terzake werd van kracht op 1 januari 2018.

Vanaf 1ste juni 2018 zijn de drie OP-modelcontracten voor huurovereenkomsten in het Brussels gewest nu beschikbaar, in de boekhandel of via de website van OP, zowel in het Frans als in het Nederlands: een klassieke huurovereenkomst voor een woning, een huurovereenkomst voor een studentenkot en een huurovereenkomst in het geval van medehuur. Met deze teksten verschaft OP, in verstaanbare taal, volledige juridische zekerheid van huurders en verhuurders.

De ordonnantie die de regionalisering van de huurwetgeving voor het Brussels gewest regelt, brengt enkele vernieuwingen. Daarom heeft OP ervoor gekozen drie aparte modelcontracten op te stellen (in plaats van één waarin dan meerdere keuzes mogelijk zouden zijn): een klassiek huurcontract voor een hoofdverblijfplaats, een huurcontract voor studentenkamers, en een contract voor medehuur.

“Wij wensen duidelijkheid en absolute juridische zekerheid te bieden aan huurders en verhuurders”, aldus Guillaume Pinte, afgevaardigd bestuurder van de OP-groep. “Zij kunnen onmiddellijk kiezen welk modelcontract past bij hun situatie: bewoner, student of medehuurder. Een enkele huurovereenkomst zou hen gedwongen hebben diverse mogelijkheden in de tekst te schrappen, met risico op verwarring en fouten.”

De drie nieuwe huurovereenkomsten van OP omvatten alle wettelijke voorschriften van het Brussels gewest. De modelcontracten zijn gebaseerd op permanente en nauwgezete juridische opvolging, in samenwerking met een advocatenkantoor, gespecialiseerd in vastgoedrecht.

Het huurcontract voor hoofdverblijfplaats en dat voor studentenkot kosten 15 euro. Het modelcontract medehuur kost 20 euro, en bevat eveneens een ‘medehuurpact’ tussen huurders en een ‘conventie voor de vervanging van medehuurder’ in geval een medehuurder wijzigt.

Opgericht in 1875, is de groep OP een sleutelspeler in de Belgische vastgoedsector. OP is de marktleider in het beheer van private huurwoningen en is als syndicus bij de top. In sommige steden, zoals Brussel en Gent, is de groep OP ook een van de belangrijkste spelers op vlak van de verkoop en de verhuur van appartementen en huizen.