Blog

Verhuurders, huurders: wie moet wat betalen?

23/11/2020

Sinds de hervorming van de huurwetgeving in Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2018 is er geen twijfel meer over de verdeling van de kosten tussen de verhuurder (eigenaar) en de huurder. Het is echter niet altijd eenvoudig om te weten wie, de huurder of de eigenaar, het onderhoud van het gebouw en eventuele reparaties voor zijn rekening moet nemen.

Daarom hebben Wal...

Meer laden

Uw huis verkopen: checklist van de punten die u moet controleren

16/11/2020

Een onroerend goed verkopen vergt een gezonde dosis organisatie. Opdat u niets zou vergeten, heeft OP voor elke verkoper van een onroerend goed een checklist opgesteld!

 

Raming van de verkoopprijs en verkoopstrategie

De raming van de verkoopprijs is de eerste stap van uw verkoopproject. Een woning heeft een hoge sentimentele waarde voor de eigenaars. Ondank...

Meer laden

Wat dekken de tarieven van uw syndicus?

09/11/2020

Wie mede-eigendom zegt, zegt syndicus. De syndicus van een mede-eigendom moet tal van taken uitvoeren. En zijn diensten hebben een prijs. In dit nieuwe artikel gaan we dieper in op de tarieven van een syndicus.

 

Wat is een syndicus?

Ter herinnering: een syndicus is een natuurlijke persoon of rechtspersoon die zorgt voor het beheer en de vertegenwoordiging v...

Meer laden

Huurwaarborg: wat zijn uw opties?

02/11/2020

De huurwaarborg is een financiële garantie voor de eigenaars van een huurwoning. Waartoe dient deze garantie? Hoe ziet die garantie eruit? In dit nieuwe artikel vindt u het antwoord op al uw vragen.

 

Wat is een huurwaarborg?

De huurwaarborg is een zekerheid die elke eigenaar aan de huurder vraagt. Het dekt de verhuurder (eigenaar) in tegen mogelijke schade...

Meer laden

Vastgoed in Brussel

26/10/2020

De federatie van notarissen, FedNot, heeft onlangs haar barometer voor het tweede kwartaal van 2020 gepubliceerd. De vastgoedmarkt vertraagde sterk tijdens die periode maar herstelde zich vlot vanaf juni, gevolgd door een recordmaand augustus... Behalve in Brussel, dat achterloopt op Wallonië en Vlaanderen. Een vaststelling die niet bepaald wordt bekrachtigd door professionals uit de sector. Meer laden

Het reglement van mede-eigendom

19/10/2020

Eigenaar zijn van een appartement betekent ook deels eigenaar zijn van een gebouw dat toebehoort aan een gemeenschap van eigenaren. Bij het leven in gemeenschap horen helaas regels, daarom definiëren de basisakte en het reglement van mede-eigendom de rechten en plichten van alle partijen, zodat het dagelijks leven binnen het mede-eigendom probleemloos verloopt.

De basisakte

...
Meer laden

Uw vastgoed opwaarderen voor een betere verkoop: onze tips

12/10/2020

U wilt voor u verkoopt uw vastgoed opwaarderen? Van een likje verf tot de volledige renovatie van bepaalde kamers; in dit nieuwe artikel vindt u onze vijf beste tips om uw vastgoed snel te verkopen.

 

Een neutrale inrichting

De gouden regel voor elke verkoop is: plaats uzelf in de schoenen van de kandidaat-koper. U verkoopt het pand tenslotte aan iemand ande...

Meer laden

Een huurpand verkopen: wat zijn de verplichtingen?

05/10/2020

U wilt uw pand te koop zetten, maar er woont nog een huurder? De wet is duidelijk: niets weerhoudt u ervan om uw vastgoed op elk moment te verkopen. En hoe zit het dan met de huurder? Wat zijn de rechten van de nieuwe eigenaar?

In dit artikel zetten we alles op een rijtje en proberen we al uw vragen over dit onderwerp te beantwoorden.

Het te koop zetten van een bewoond pand...

Meer laden

De verschillende soorten huurovereenkomsten begrijpen

28/09/2020

Een huurovereenkomst is een contract tussen een eigenaar, de verhuurder genoemd, en een huurder voor het genot van een vastgoed in ruil voor de betaling van huurgeld.

Sinds 2017 is de huurovereenkomst een gewestelijke materie, elk gewest is met andere woorden vrij om de regels voor woningverhuur te bepalen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn die regels opgenomen in h...

Meer laden

Wat moet u doen als u de huur van een pand wilt verhogen?

21/09/2020

Bij het afsluiten van een huurovereenkomst moet het evenwicht tussen enerzijds de belangen van de verhuurder en anderzijds de belangen van de huurder worden gerespecteerd. Als bijgevolg de huurwaarde van het pand wijzigt, kunnen beide partijen in bepaalde omstandigheden een herziening van de huurprijs aanvragen. In dit artikel beschrijft OP de twee enige situaties waarin een herziening van de h...

Meer laden

EPB: wat betekent dat? Wat zijn de verplichtingen bij de verkoop van vastgoed?

14/09/2020

Een EPB-certificaat is de energie-identiteitskaart van een gebouw. Het certificaat moet worden opgesteld door een erkend EPB-certificateur en is gebaseerd op de informatie die tijdens het bezoek aan het gebouw wordt verzameld. Daarnaast geeft het een indicatie van het theoretische energieverbruik van het gebouw en de algemene verbeteringsmaatregelen die genomen kunnen worden.

In dit a...

Meer laden

Hoe werkt de algemene vergadering?

07/09/2020

De algemene vergadering is dé jaarlijkse afspraak met alle mede-eigenaars. Tijdens deze vergadering komen alle mede-eigenaars samen en nemen ze beslissingen in het belang van de goede werking van de mede-eigendom.

In dit artikel legt het Office des Propriétaires (OP) het verloop van een algemene vergadering uit.

Het parlement van de mede-eigendom

De algemene ve...

Meer laden

Algemene vergadering en notulen: alles over de wettelijke verplichtingen

31/08/2020

Als eigenaar van een appartement in een gebouw wordt u elk jaar uitgenodigd om de jaarlijkse algemene vergadering (AV) bij te wonen. In dit artikel leggen we alles uit over de algemene vergadering, het verloop ervan en de notulen die worden opgesteld.

De algemene vergadering (AV)

De algemene vergadering (AV) bestaat uit alle mede-eigenaars van het gebouw, met uitzondering...

Meer laden

Onze tips om uw eigendom snel te verkopen

24/08/2020

De verkoop van een woning kan soms (zeer) lang duren. Enkele tips en tricks kunnen het verkoopproces versnellen. Ze zijn eenvoudig en goedkoop en kunnen het verschil maken! In dit artikel vindt u een (niet-limitatieve) lijst met onze beste tips om de verkoop van uw woning te boosten.

In welke periode stelt u te koop?

Er is geen goede of slechte periode om vastgoed te verko...

Meer laden

Wat zijn de taken van de syndicus?

17/08/2020

De syndicus van een mede-eigendom heeft tal van taken. Concreet kunnen de taken van de syndicus van een gebouw worden onderverdeeld in vier categorieën: administratief beheer, financieel beheer, technisch beheer en vertegenwoordiging van het gebouw. In dit nieuwe artikel belichten we de taken van de syndicus voor elk van die thema's.

Administratief beheer

De syndicus:

...
Meer laden

Wat is het reservekapitaal?

10/08/2020

De wet op de mede-eigendom legt de mede-eigenaars de verplichting op om provisies te betalen aan de syndicus van het gebouw om het kapitaal van de mede-eigendom te financieren. Dat bestaat uit het reservekapitaal en het werkkapitaal.

In dit artikel gaan we dieper in op het reservekapitaal dat bedoeld is om grote kosten aan het gebouw te dekken.

Reservekapitaal, een wettelij...

Meer laden

Waarom een syndicus aanstellen?

03/08/2020

Velen van u hebben ons deze vraag gesteld. In dit artikel belicht OP de voordelen van het inschakelen van een syndicus voor het beheer van de gemeenschappelijke delen van een gebouw.

Wat is een syndicus?

Laten we bij het begin beginnen.

Een syndicus is een natuurlijke of rechtspersoon die zorgt voor het beheer en de vertegenwoordiging van een mede-eigendom (bijvo...

Meer laden

Syndicus en privatief beheer: wat zijn de verschillen?

22/07/2020

Wanneer u een appartement koopt, wordt u niet alleen de gelukkige eigenaar van uw woning, maar ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. U krijgt dan te maken met een syndicus. Als u uw appartement wilt verhuren, moet u de relatie met de huurder beheren met alles wat dit met zich meebrengt, tenzij u een professional inschakelt. Dit wordt privatief beheer genoemd.

...
Meer laden

De vastgoedsector na Covid-19

13/07/2020

Dag op dag bijna een maand geleden veerden de activiteiten in de vastgoedsector weer op. Wij maken een eerste balans op. OP maakt een stand van zaken op van de Belgische vastgoedsector tijdens deze periode van versoepeling van de coronamaatregelen.

Afgelopen juni onthulde ING in haar beleggersbarometer dat 52% van de Belgische beleggers hun aankoop voorlopig had uitgesteld, terwijl 8%...

Meer laden

OP stelt appartementen ter beschikking van verzorgend personeel van de ziekenhuizen

03/04/2020

Vanaf dit moment zal OP dus verblijfplaatsen ter beschikking stellen van verzorgend personeel in de onmiddellijke omgeving van de ziekenhuizen (de sites van het Chirec, het Titeca, het UVC Brugmann, de Europa Ziekenhuizen, de Cliniques universitaires Saint-Luc, het Erasmusziekenhuis, het UMC Sint-Pieter enz.). Er kunnen onmiddelli...

Meer laden

Vastgoedgroep OP fusioneert met Luxemburgse sectorgenoot AGIGEST

02/10/2019

OP, een van de leiders op de vastgoedmarkt in België, gaat internationaal. In juni 2019 fusioneerde het, in het Groothertogdom Luxemburg, met het vastgoedbedrijf AGIGEST, dat zeer actief is als syndicus en als beheerder van vastgoed (rentmeester).

Het samengaan van OP met AGIGEST onderstreept de wens van de Belgische groep om een volledige service te kunnen bieden aan zijn partn...

Meer laden

HET “OP HUURCONTRACT” AANGEPAST AAN DE STAATSHERVORMING

01/08/2018

Sinds bijna 50 jaar zijn de huurovereenkomsten opgesteld door vastgoedgroep OP een referentie op de markt. Deze modelcontracten moeten nu grondig aangepast worden vermits de zesde staatshervorming belangrijke bevoegdheden in verband met de verhuring van vastgoed heeft toegewezen aan de gewesten. De Brussels ordonnantie terzake werd van kracht op 1 januari 2018.

Van...

Meer laden