Blog

Vragen over vastgoed: is het een goed moment om te verkopen?

30/03/2022

In de context van de crisis die we momenteel doormaken, is dat zeker een terechte vraag: is het nu wel het goede moment om mijn eigendom te verkopen?

Om hierop een antwoord te geven, hadden we een gesprek met Kim Ruysen, Managing Director van Trevi.

Tijdens dit gesprek kregen we een duidelijker beeld van de huidige situatie op de vastgoed-markt, het type van...

Meer laden

Alles over de plaatsbeschrijving

25/03/2022

Voor dit nieuwe artikel hadden we een interessant gesprek over de plaatsbeschrijving met Audrey Deceuleneer, project leader en rentmeester bij OP.

  • Wat is een plaatsbeschrijving? 

Om te beginnen, moet u weten dat er verschillende types plaatsbeschrijvingen zijn, namelijk de plaatsbeschrijving bij intrek, bij vertrek, maar ook voor werkzaa...

Meer laden

Syndicus of rentmeester, wat is het verschil?

22/03/2022

Om een duidelijk onderscheid te maken tussen een syndicus en een rentmeester gingen we te rade bij Alma Voets, project leader Syndicus bij OP, en Christophe Lonneville, directeur van de afdeling Rentmeesterschap, ook bij OP. 

  • Wat is een syndicus?

De syndicus is verantwo...

Meer laden

Belangrijke termen om te kennen voor uw eerste algemene vergadering

31/01/2022

Dit artikel is uw overlevingsgids, die u zal helpen bij het ontcijferen van alles wat er gezegd wordt op een algemene vergadering. Bent u er klaar voor? Daar gaan we!

Algemene vergadering: belangrijke termen om te kennen

Mede-eigendom: elk gebouw of elke groep van gebouwen waarvan de eigendom is verdeeld over meerdere personen, door middel van kavels die e...

Meer laden

Alles wat u moet nagaan voor u een aankoop in mede-eigendom doet

31/01/2022

U hebt eindelijk het perfecte vastgoed gevonden dat zowel aan uw budget als aan uw verwachtingen voldoet. Dit tweeslaapkamerappartement is exact wat u zocht.
Zodra de eerste euforie is weggeëbd, wilt u een algemeen beeld van uw investering. Een aankoop in mede-eigendom is immers complexer dan de aankoop van een individueel pand.

OP legt u er alles over uit in dit artikel.

...
Meer laden

Verplichting om liften die vóór 1958 zijn geplaatst in overeenstemming te brengen

31/01/2022

Het koninklijk besluit van 2003 dat de verplichting oplegt om liften van vóór 1958 in overeenstemming te brengen tegen 31 december 2022, werd tijdens de zomer herzien.

In de eerste plaats waren de erfgoedverenigingen bezorgd over het esthetische aspect van een dergelijke modernisering van de liften. Die maken immers deel uit van het erfgoed en de beslissing om ze te modernisere...

Meer laden

Geboorte van Emeria, Europees leider in residentiële vastgoeddiensten

05/01/2022

Toen Philippe Salle, voorzitter van Emeria Group, eind 2017 het roer overnam als voorzitter van de Foncia Group, was het zijn ambitie om een Frans bedrijf met een rijke geschiedenis en solide fundamenten om te vormen tot een Europees technologiebedrijf dat zich richt op zijn klanten. Dit met als bedoeling zijn positie te versterken als leider in residentiële vastgoeddiensten, erkend om zijn ju...

Meer laden

OP wordt Syndicus van het CHIREC Delta West-complex.

29/09/2021

DE MISSIE: het beheer van de gemeenschappelijke delen van een complex dat bestaat uit een groot aantal gebouwen met meerdere bestemmingen, woningen, een studentenresidentie, een hotelcomplex, een commerciële ruimte, een laboratorium en een openbare parkeerplaats.

DE COMPLEXITEIT van dit type mede-eigendom is de diversiteit van de gebouwen, maar dankz...

Meer laden

Waarom en hoe veranderen van syndicus?

28/09/2021

Als u niet langer tevreden bent over het werk van uw syndicus, kunt u overstappen naar een andere syndicus. Die beslissing is echter alleen geldig als u een aantal principes naleeft. Het besluit moet allereerst overeenstemmen met de algemene wensen van de mede-eigenaars. Misschien vindt u wel dat het nodig is om van syndicus te veranderen, maar krijgt u geen goedkeuring van de andere mede-eigen...

Meer laden

Een syndicusovereenkomst van een mede-eigendom ontbinden

13/09/2021

Bent u niet langer tevreden over de diensten van uw syndicus en wenst u van syndicus te veranderen? Dat is perfect mogelijk, maar u moet zich wel aan bepaalde regels houden.
Er bestaan verschillende manieren om een syndicusovereenkomst van een mede-eigendom te ontbinden.


De jaarlijkse algemene vergadering


De algemene vergadering (AV) van mede-eigenaa...

Meer laden

Verplichting om oplaadpunten voor elektrische auto’s in nieuwe gebouwen te installeren

07/09/2021

Sinds 11 maart 2021 is in Wallonië een deel van het decreet van kracht dat verplichtingen oplegt in verband met oplaadpunten voor elektrische auto’s in gebouwen. Dat decreet vloeit voort uit de Europese richtlijn 2018/844 die de veralgemening ervan in gebouwen voorschrijft.

De ontwikkeling van elektromobiliteit, die alle vormen van zachte mobiliteit omvat zoals elektrische fie...

Meer laden

Hoe maakt u de gemeenschappelijke ruimtes gezellig en aangenaam?

24/08/2021

Wie in mede-eigendom woont, woont voor een deel in een gemeenschap. Ook al is uw woning uw persoonlijke ruimte, toch moet u de gemeenschappelijke ruimtes delen met de andere bewoners van het gebouw. Een goede relatie met de buren vormt de basis van een efficiënte mede-eigendom. Ook al is dit niet altijd gemakkelijk, met een paar tips en tricks kunt u uw relatie met de buren verbeteren. Maar ho...

Meer laden

Waarom vertrouwt u het beheer van uw eigendom beter toe aan een specialist?

16/08/2021

Of u nu een onroerend goed verhuurt of van plan bent dit te doen, weet dan dat u een aantal verplichtingen in acht moet nemen. Een onroerend goed verhuren vraagt immers heel wat werk. Zo moet u zorgen voor de administratieve, financiële, juridische en technische aspecten en ondertussen ook nog een goede relatie onderhouden met uw huurder. Gelukkig is er het huurbeheer om u het leven gemakkelij...

Meer laden

Huurders: vijf manieren om uw huurovereenkomst te beëindigen

02/08/2021

De huurwet van 1991 bepaalt: “De huurovereenkomst bestaat van zodra een persoon, de verhuurder genoemd die meestal ook de eigenaar is, het gebruik of het genot van een onroerend goed of een deel ervan aan een andere persoon, huurder genoemd, tegen het betalen van een huurprijs verhuurt.” Elke huurder he...

Meer laden

Wat als de mede-eigendom zonder syndicus valt?

26/07/2021

Elk gebouw dat onder het stelsel van mede-eigendom valt, heeft een syndicus. Het kan echter gebeuren dat de mede-eigendom om een of andere reden zonder syndicus valt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de algemene vergadering (AV) van mede-eigenaars nalaat een nieuwe syndicus te benoemen aan het einde van de ambtstermijn van de huidige. Dit kan ook gebeuren wanneer de AV niet wordt bijeenger...

Meer laden

Syndicus: een onbekend maar essentieel beroep

20/07/2021

Wie eigenaar is van vastgoed in mede-eigendom heeft onvermijdelijk al wel eens gehoord over de syndicus. Maar wie is die syndicus en wat doet hij precies? Het blijft een vrij onbekend beroep, maar het is wel essentieel. We zullen u uitleggen waarom.

 

Wat is een syndicus?

De syndicus is een natuurlijke of rechtspersoon die een mede-eigendom vertegenwo...

Meer laden

De voordelen van een syndicus 
voor een mede-eigendom

13/07/2021

U hebt eindelijk het pand van uw dromen gevonden. Het dossier is klaar en aanvaard en de afspraak met de notaris is gemaakt: u kan binnenkort beginnen inpakken.
Als u op zoek gaat naar een pand, wordt u al snel geconfronteerd met de ietwat bijzondere woordenschat van de vastgoedwereld.
Bij de aankoop van dit appartement in mede-eigendom zal u ook ontdekken wat een syndicus precies...

Meer laden

Algemene vergaderingen (AV) in persoon hervatten onder bepaalde voorwaarden

06/07/2021

 

Op 20 december 2020 keurde het Parlement een wetsontwerp goed dat op 24 december werd gepubliceerd. Het bestond uit tijdelijke bepalingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het ontwerp had onder andere betrekking op de organisatie van algemene vergaderingen tijdens de coronacrisis.

Laten we, voor we de voorwaarden voor de hervatting van de AV in per...

Meer laden

Rentmeesterschap: wat is de rol van een beheerder

25/06/2021

De Belgen hebben een spreekwoordelijke baksteen in de maag. Dat is al vele jaren onmiskenbaar zo en zal niet snel veranderen.
Zo hebt ook u net een interessante investering gedaan door de aankoop van een tweekamerappartement. Maar omdat u het druk hebt met uw werk en privéleven, hebt u geen tijd voor het rentmeesterschap. U beseft ook dat dit een grondige kennis van het vak vereist. Meer laden

Vacatureaanbod : BOEKHOUDER RENTMEESTERSCHAP (m/v)

22/06/2021

Voor onze zetel in Brussel, afdeling Rentmeesterschap

Profiel

U volgde een opleiding boekhouden, bent zeer nauwkeurig in uw werk en bent sociaal. U kan zelfstandig werken, maar u bent ook een uitgesproken teamplayer. U wil elke dag bijleren.

U bent idealiter tweetalig (NL/FR) en u hebt goede kennis van het Engels.

 

Opdracht Meer laden

Een jarenlange samenwerking: dat verdient een beloning.

08/06/2021

Een jarenlange samenwerking: dat verdient een beloning. OP viert dit jaar dat het al 45 jaar lang syndicus mag zijn van twee Ukkelse mede-eigendommen. Ter gelegenheid van deze jarenlange samenwerking, en vooral om de mede-eigenaars van The Elms en The Ash te bedanken, heeft OP besloten dat beide mede-eigendommen een heel jaar geen beheerskosten hoeven te betalen.

...

Meer laden

ONZE TIPS VOOR EEN AANGENAAM LEVEN IN MEDE-EIGENDOM

02/06/2021

We hebben de mede-eigendom al in verschillende artikels ter sprake gebracht, meer bepaald om uit te leggen wat de gedwongen mede-eigendom is.
Maar vandaag willen we focussen op de regels die in acht moeten worden genomen opdat het leven in mede-eigendom op de best mogelijke manier zou verlopen.

 

NEEM DEEL AAN DE BE...

Meer laden

De voordelen van wonen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

25/05/2021

Met een oppervlakte van 161,38 km² is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een van de kleinste gewesten van Europa. Het wordt ook wel Brussels Gewest genoemd en telde op 1 januari 2020 1.211.026 inwoners.
Ontdek samen met OP wat de voordelen zijn van wonen in dit aantrekkelijke gebied.

Een sterke identiteit

Om een sterke identiteit voor het Brussels Hoofdst...

Meer laden

Alles wat u moet weten over de huurovereenkomsten

18/05/2021

In een vorig artikel namen we de verschillende huurovereenkomsten die in België bestaan onder de loep. Vandaag gaan we in op de inhoud van een huurovereenkomst en op de verplichtingen van de verhuurder en de huurder gedurende de gehele looptijd van de overeenkomst.

Wat is een huurovereenkomst?

Een huurovereenkomst is een cont...

Meer laden

Hoe kiest u een syndicus ?

11/05/2021

De syndicus is de hoeksteen van een goed beheerde mede-eigendom en mag daarom niet lukraak worden gekozen. De syndicus is de tussenpersoon tussen de verschillende mede-eigenaars en de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het  onderhoud en de werken. Hij moet dus deskundig zijn op verschillende gebieden.
Om een mede-eigendom te kunnen beheren, moet de syndicus op de hoogte z...

Meer laden

De syndicus in het digitale tijdperk

04/05/2021

Door de coronacrisis moest iedereen zich aanpassen aan een nieuwe levenswijze. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak heeft iedereen zich, al dan niet vlot, aangepast aan de nieuwe virtuelere wereld. We spreken zelden of nooit meer af met onze vrienden en vergaderzalen hebben plaatsgemaakt voor vergaderingen via bijvoorbeeld Zoom of Google Meet.
Hoe wordt het beheer van de s...

Meer laden

Gedwongen mede-eigendom : voor een goed begrip

28/04/2021

U bent nu eigenaar van een appartement in een flatgebouw. Er zal een nieuwe wereld voor u opengann: die van de mede-eigendom. Om u vertrouwd te maken met uw nieuwe leven legt OP u alles uit over de gedwongen mede-eigendom.

Wat is de gedwongen mede-eigendom?

Men onderscheidt twee soorten mede-eigendom: de gedwongen mede-eigendom en de vrijwillige of toevallige mede-eigendom...

Meer laden

De gemeenschappelijke delen van een mede-eigendom

23/04/2021

De gemeenschappelijke delen in een mede-eigendom kunnen verschillende vragen oproepen. Wanneer u een goed in een mede-eigendom koopt, wordt u weliswaar eigenaar van uw wooneenheid, maar dat niet alleen. De gemeenschappelijke delen zijn per definitie immers in zekere zin van iedereen. Maar wat verstaat men onder een gemeenschappelijke deel? Wie onderhoudt het? In dit uitgebreide artikel beantwo...

Meer laden

Vrijwillige of professionele syndicus ?

20/04/2021
Of u nu een nieuwe koper bent van een goed in mede-eigendom of al vele jaren eigenaar bent, u stelt zich vast vragen over de syndicus van de mede-eigendom, onder andere of het verplicht is om een beroep te doen op een professionele syndicus. OP zet alles op een rijtje het u uit. Is de syndicus verplicht? Ja, elke mede-eigendom moet zijn eigen syndicus hebben. De syndicus is de persoon die...
Meer laden

Wat is de rol van de syndicus bij het verkoop van vastgoed?

15/03/2021

U bereidt zich voor om uw vastgoed in mede-eigendom te verkopen. Zodra de bezeoekn voorbij zijn en uw koper heeft beslist, moet u de notaris een aantal documenten bezorgen, zodat hij de verkoopakte kan opstellen.
Gelukkig is de syndicus er om u te helpen met het gedeelte "mede-eigendom". Ontdek in dit artikel wat zijn of haar rol bij een verkoop nu precies is.

De dagelijkse rol...

Meer laden

Kopen in 2021 : een goede optie

01/03/2021

Investeren in bakstenen is altijd al de favoriete optie van de Belgen geweest. Volgens de ING-barometer van januari vindt 28 % van de ondervraagden dat vastgoed de meest rendabele belegging zal zijn. Ondanks een sterke stijging van de prijzen in 2020 hebben de Belgen nog altijd "een baksteen in de maag". De gezondheidcrisis die in 2020 begon, heeft niets veranderd aan dit enthousisame. Volgens...

Meer laden

De documenten die uw syndicus u dient te bezorgen

22/02/2021

De syndicus staat in voor het dagelijks beheer van de gemeenschappelijke delen binnen het appartementsgebouw. Alle eigenaren zijn dus werkelijk met elkaar verbonden, maar zo is er ook een verband tussen de eigenaren en diegenen die instaan voor het goed onderhoud van de gemeenschappelijke delen. De wet op mede-eigendom stipuleert dat een syndicus alle documenten of niet-confidentiële informati...

Meer laden

Alles wat u dient te weten over werken vanuit de gemeenschap

15/02/2021

U heeft zojuist de eigendomsakte ondertekend voor een residentieel appartement. U wordt aldus eigenaar van een appartement. Daarnaast wordt u ook eigenaar van de gemeesnchaeppelijke delen binnen dat appartementsgebouw, samen met de andere (mede)eigenaars. Al heeft u die andere eigenaars zelf niet gekozen, toch zal u samen met hen beslissingen moeten nemen. 

In dit artikel leggen...

Meer laden

Ons advies voor een waterdichte plaatsbeschrijving

08/02/2021

U bent huurder en verhuist binnenkort naar uw nieuw appartement? 

U bent eigenaar en uw huurder heeft de opzeg van zijn huurovereenkomst betekend?

In beide gevallen is het verplicht een plaatsbeschrijving op te stellen.

Volg ons advies voor de opmaak van een plaatsbeschrijving, zo vermijdt u de valkuilen en komt u niet voor verrassingen te staan

Wat...

Meer laden

De verschillende fases binnen een succesvolle vastgoed aankoop

01/02/2021

2021 wordt het jaar waarin uw dierbaar project werkelijkheid wordt: u investeert in vastgoed, u wordt eigenaar. Vooraleer u de verhuisdozen kan inladen, zal u echter een aantal fases moeten doorlopen. De ene fase al wat langdradiger, misschien saaier dan de andere maar wel allemaal even noodzakelijk. Om u te helpen uw project te realiseren, zetten wij deze verschillende fases alvast even op een...

Meer laden

Betaalt u een correcte huurprijs?

25/01/2021

Heeft u zich altijd al afgevraagd of uw huurprijs niet te hoog of net te laag is? Het antwoord op die vraag kunt u vinden dankzij het huurrooster en de door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontwikkelde calculator. Meer uitleg in dit nieuwe artikel.

Rooster huurprijzen Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Het huurrooster bestaat al twee jaar in het Brusselse gewest. Naast het r...

Meer laden

Eigenaar worden zonder eigen inbreng: realiteit of utopie ?

11/01/2021

Afgelopen december meldde de krant ‘L'Écho’ dat langetermijnhypotheken met een quotiteit van meer dan 100% werden uitgefaseerd omdat de financiële instellingen minder risico willen nemen. Die vaststelling vormt echter een obstakel voor...

Meer laden

Eerste goede voornemen: een goede syndicus kiezen !

04/01/2021

Het is het begin van een nieuw jaar, en dan maakt iedereen goede voornemens. Maar wat als we ons dit jaar eens echt aan die voornemens zouden houden? Stoppen met roken, beginnen sporten, meer lezen, de smartphone vaker eens wegleggen, een goede syndicus kiezen ... Het is een lange lijst! In 2021 doen we wat het best is voor onszelf, maar ook voor onze buren en de hele mede-eigendom. En dat begi...

Meer laden

Verkopen boven de aanbevolen schatting – gevolgen

28/12/2020

Sommige verkopers komen in de verleiding om een verkoopprijs vast te stellen die hoger is dan de marktwaarde. Maar is dat echt een goed idee? Met welke gevolgen moet u rekening houden? Verkopen voor meer dan de marktprijs: de kans waard of een illusie? In dit nieuwe artikel vindt u het antwoord.

Emotionele waarde en marktwaarde

De meeste particuliere verkopers overschatten...

Meer laden

Hoe weet u of uw mede-eigendom in orde is?

21/12/2020

Bent u eigenaar van een appartement? Weet u of uw mede-eigendom goed wordt beheerd volgens de regelgeving? De wet van 2 juni 2010 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede-eigendom te moderniseren en transparanter te maken herinnert de syndicus aan zijn verantwoordelijkheid om de boekhouding transparant en toegankelijk te maken voor de mede-eigenaars. Uitleg in di...

Meer laden

Stel uzelf de volgende vragen voordat u uw vastgoedkantoor kiest

14/12/2020

Bent u eigenaar van een huis of appartement dat u wilt verkopen/verhuren? Wilt u gebruikmaken van de diensten van een vastgoedkantoor, maar weet u niet hoe te kiezen uit de overvloed aan agentschappen? Maak u geen zorgen. OP kan u helpen! In dit artikel reiken we u 5 essentiële vragen aan die u in overweging kunt nemen voordat u uw vastgoed aan een kantoor toevertrouwt.

1. Is het ag...

Meer laden

Mandaat van de syndicus: wat moet u weten?

07/12/2020

De keuze van een syndicus is een belangrijke beslissing binnen een mede-eigendom. Zoals u weet, zorgt de syndicus voor het dagelijks beheer van de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw en voor het beheer van de geldmiddelen van de mede-eigendom. Hoe wordt een syndicus benoemd? Wat is de duur van zijn mandaat? Hoe veranderen van syndicus? In dit artikel vindt u het antwoord op al deze vragen...

Meer laden

Verhuurders, huurders: wie moet wat betalen?

23/11/2020

Sinds de hervorming van de huurwetgeving in Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2018 is er geen twijfel meer over de verdeling van de kosten tussen de verhuurder (eigenaar) en de huurder. Het is echter niet altijd eenvoudig om te weten wie, de huurder of de eigenaar, het onderhoud van het gebouw en eventuele reparaties voor zijn rekening moet nemen.

Daarom hebben Wal...

Meer laden

Uw huis verkopen: checklist van de punten die u moet controleren

16/11/2020

Een onroerend goed verkopen vergt een gezonde dosis organisatie. Opdat u niets zou vergeten, heeft OP voor elke verkoper van een onroerend goed een checklist opgesteld!

Raming van de verkoopprijs en verkoopstrategie

De raming van de verkoopprijs is de eerste stap van uw verkoopproject. Een woning heeft een hoge sentimentele waarde voor de eigenaars. Ondanks die...

Meer laden

Wat dekken de tarieven van uw syndicus?

09/11/2020

Wie mede-eigendom zegt, zegt syndicus. De syndicus van een mede-eigendom moet tal van taken uitvoeren. En zijn diensten hebben een prijs. In dit nieuwe artikel gaan we dieper in op de tarieven van een syndicus.

;

Wat is een syndicus?

Ter herinnering: een syndicus is een natuurlijke persoon of rechtspersoon die zorgt voor het beheer en de vertegenwoordiging van e...

Meer laden

Huurwaarborg: wat zijn uw opties?

02/11/2020

De huurwaarborg is een financiële garantie voor de eigenaars van een huurwoning. Waartoe dient deze garantie? Hoe ziet die garantie eruit? In dit nieuwe artikel vindt u het antwoord op al uw vragen.

Wat is een huurwaarborg?

De huurwaarborg is een zekerheid die elke eigenaar aan de huurder vraagt. Het dekt de verhuurder (eigenaar) in tegen mogelijke schade indi...

Meer laden

Vastgoed in Brussel

26/10/2020

De federatie van notarissen, FedNot, heeft onlangs haar barometer voor het tweede kwarktaal van 2020 gepubliceerd. De vastgoedmarkt vertraagde sterk tijdens die periode maar herstelde zich vlot vanaf juni, gevolgd door een recordmaand augustus... Behalve in Brussel, dat achterloopt op Wallonie en Vlaanderen.

Een vaststelling die niet bepaald wordt bekrachtigd door professionals uit de...

Meer laden

Het reglement van mede-eigendom

19/10/2020

Eigenaar zijn van een appartement betekent ook deels eigenaar zijn van een gebouw dat toebehoort aan een gemeenschap van eigenaren. Bij het leven in gemeenschap horen helaas regels, daarom definiëren de basisakte en het reglement van mede-eigendom de rechten en plichten van alle partijen, zodat het dagelijks leven binnen het mede-eigendom probleemloos verloopt.

De basisakte

...
Meer laden

Uw vastgoed opwaarderen voor een betere verkoop: onze tips

12/10/2020

U wilt voor u verkoopt uw vastgoed opwaarderen? Van een likje verf tot de volledige renovatie van bepaalde kamers; in dit nieuwe artikel vindt u onze vijf beste tips om uw vastgoed snel te verkopen.

Een neutrale inrichting

De gouden regel voor elke verkoop is: plaats uzelf in de schoenen van de kandidaat-koper. U verkoopt het pand tenslotte aan iemand anders en...

Meer laden

Een huurpand verkopen: wat zijn de verplichtingen?

05/10/2020

U wilt uw pand te koop zetten, maar er woont nog een huurder? De wet is duidelijk: niets weerhoudt u ervan om uw vastgoed op elk moment te verkopen. En hoe zit het dan met de huurder? Wat zijn de rechten van de nieuwe eigenaar?

In dit artikel zetten we alles op een rijtje en proberen we al uw vragen over dit onderwerp te beantwoorden.

Het te koop zetten van een bewoond pand...

Meer laden

De verschillende soorten huurovereenkomsten begrijpen

28/09/2020

Een huurovereenkomst is een contract tussen een eigenaar, de verhuurder genoemd, en een huurder voor het genot van een vastgoed in ruil voor de betaling van huurgeld.

Sinds 2017 is de huurovereenkomst een gewestelijke materie, elk gewest is met andere woorden vrij om de regels voor woningverhuur te bepalen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn die regels opgenomen in het Huisves...

Meer laden

Wat moet u doen als u de huur van een pand wilt verhogen?

21/09/2020

Bij het afsluiten van een huurovereenkomst moet het evenwicht tussen enerzijds de belangen van de verhuurder en anderzijds de belangen van de huurder worden gerespecteerd. Als bijgevolg de huurwaarde van het pand wijzigt, kunnen beide partijen in bepaalde omstandigheden een herziening van de huurprijs aanvragen. In dit artikel beschrijft OP de twee enige situaties waarin een herziening van de h...

Meer laden

EPB: wat betekent dat? Wat zijn de verplichtingen bij de verkoop van vastgoed?

14/09/2020

Een EPB-certificaat is de energie-identiteitskaart van een gebouw. Het certificaat moet worden opgesteld door een erkend EPB-certificateur en is gebaseerd op de informatie die tijdens het bezoek aan het gebouw wordt verzameld. Daarnaast geeft het een indicatie van het theoretische energieverbruik van het gebouw en de algemene verbeteringsmaatregelen die genomen kunnen worden.

In dit a...

Meer laden

Hoe werkt de algemene vergadering?

07/09/2020

De algemene vergadering is dé jaarlijkse afspraak met alle mede-eigenaars. Tijdens deze vergadering komen alle mede-eigenaars samen en nemen ze beslissingen in het belang van de goede werking van de mede-eigendom.

In dit artikel legt het Office des Propriétaires (OP) het verloop van een algemene vergadering uit.

Het parlement van de mede-eigendom

De algemene ve...

Meer laden

Algemene vergadering en notulen: alles over de wettelijke verplichtingen

31/08/2020

Als eigenaar van een appartement in een gebouw wordt u elk jaar uitgenodigd om de jaarlijkse algemene vergadering (AV) bij te wonen. In dit artikel leggen we alles uit over de algemene vergadering, het verloop ervan en de notulen die worden opgesteld.

De algemene vergadering (AV)

De algemene vergadering (AV) bestaat uit alle mede-eigenaars van het gebouw, met uitzondering...

Meer laden

Onze tips om uw eigendom snel te verkopen

24/08/2020

De verkoop van een woning kan soms (zeer) lang duren. Enkele tips en tricks kunnen het verkoopproces versnellen. Ze zijn eenvoudig en goedkoop en kunnen het verschil maken! In dit artikel vindt u een (niet-limitatieve) lijst met onze beste tips om de verkoop van uw woning te boosten.

In welke periode stelt u te koop?

Er is geen goede of slechte periode om vastgoed te verko...

Meer laden

Wat zijn de taken van de syndicus?

17/08/2020

De syndicus van een mede-eigendom heeft tal van taken. Concreet kunnen de taken van de syndicus van een gebouw worden onderverdeeld in vier categorieën: administratief beheer, financieel beheer, technisch beheer en vertegenwoordiging van het gebouw. In dit nieuwe artikel belichten we de taken van de syndicus voor elk van die thema's.

Administratief beheer

De syndicus:

...
Meer laden

Wat is het reservekapitaal?

10/08/2020

De wet op de mede-eigendom legt de mede-eigenaars de verplichting op om provisies te betalen aan de syndicus van het gebouw om het kapitaal van de mede-eigendom te financieren. Dat bestaat uit het reservekapitaal en het werkkapitaal.

In dit artikel gaan we dieper in op het reservekapitaal dat bedoeld is om grote kosten aan het gebouw te dekken.

Reservekapitaal, een wettelij...

Meer laden

Waarom een syndicus aanstellen?

03/08/2020

Velen van u hebben ons deze vraag gesteld. In dit artikel belicht OP de voordelen van het inschakelen van een syndicus voor het beheer van de gemeenschappelijke delen van een gebouw.

Wat is een syndicus?

Laten we bij het begin beginnen.

Een syndicus is een natuurlijke of rechtspersoon die zorgt voor het beheer en de vertegenwoordiging van een mede-eigendom (bijvo...

Meer laden

Syndicus en privatief beheer: wat zijn de verschillen?

22/07/2020

Wanneer u een appartement koopt, wordt u niet alleen de gelukkige eigenaar van uw woning, maar ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. U krijgt dan te maken met een syndicus. Als u uw appartement wilt verhuren, moet u de relatie met de huurder beheren met alles wat dit met zich meebrengt, tenzij u een professional inschakelt. Dit wordt privatief beheer genoemd.

...
Meer laden

De vastgoedsector na Covid-19

13/07/2020

Dag op dag bijna een maand geleden veerden de activiteiten in de vastgoedsector weer op. Wij maken een eerste balans op. OP maakt een stand van zaken op van de Belgische vastgoedsector tijdens deze periode van versoepeling van de coronamaatregelen.

Afgelopen juni onthulde ING in haar beleggersbarometer dat 52% van de Belgische beleggers hun aankoop voorlopig had uitgesteld, terwijl 8%...

Meer laden

OP stelt appartementen ter beschikking van verzorgend personeel van de ziekenhuizen

03/04/2020

Vanaf dit moment zal OP dus verblijfplaatsen ter beschikking stellen van verzorgend personeel in de onmiddellijke omgeving van de ziekenhuizen (de sites van het Chirec, het Titeca, het UVC Brugmann, de Europa Ziekenhuizen, de Cliniques universitaires Saint-Luc, het Erasmusziekenhuis, het UMC Sint-Pieter enz.). Er kunnen onmiddellijk 150 personen in totaal worden gehuisvest.

De terbesc...

Meer laden

Vastgoedgroep OP fusioneert met Luxemburgse sectorgenoot AGIGEST

02/10/2019

OP, een van de leiders op de vastgoedmarkt in België, gaat internationaal. In juni 2019 fusioneerde het, in het Groothertogdom Luxemburg, met het vastgoedbedrijf AGIGEST, dat zeer actief is als syndicus en als beheerder van vastgoed (rentmeester).

Het samengaan van OP met AGIGEST onderstreept de wens van de Belgische groep om een volledige service te kunnen bieden aan zijn partners e...

Meer laden

HET “OP HUURCONTRACT” AANGEPAST AAN DE STAATSHERVORMING

01/08/2018

Sinds bijna 50 jaar zijn de huurovereenkomsten opgesteld door vastgoedgroep OP een referentie op de markt. Deze modelcontracten moeten nu grondig aangepast worden vermits de zesde staatshervorming belangrijke bevoegdheden in verband met de verhuring van vastgoed heeft toegewezen aan de gewesten. De Brussels ordonnantie terzake werd van kracht op 1 januari 2018.

Vanaf 1ste juni 2018 zi...

Meer laden