Blog

Algemene vergadering en notulen: alles over de wettelijke verplichtingen

31/08/2020

Als eigenaar van een appartement in een gebouw wordt u elk jaar uitgenodigd om de jaarlijkse algemene vergadering (AV) bij te wonen. In dit artikel leggen we alles uit over de algemene vergadering, het verloop ervan en de notulen die worden opgesteld.

De algemene vergadering (AV)

De algemene vergadering (AV) bestaat uit alle mede-eigenaars van het gebouw, met uitzondering...

Meer laden

Onze tips om uw eigendom snel te verkopen

24/08/2020

De verkoop van een woning kan soms (zeer) lang duren. Enkele tips en tricks kunnen het verkoopproces versnellen. Ze zijn eenvoudig en goedkoop en kunnen het verschil maken! In dit artikel vindt u een (niet-limitatieve) lijst met onze beste tips om de verkoop van uw woning te boosten.

In welke periode stelt u te koop?

Er is geen goede of slechte periode om vastgoed te verko...

Meer laden

Wat zijn de taken van de syndicus?

17/08/2020

De syndicus van een mede-eigendom heeft tal van taken. Concreet kunnen de taken van de syndicus van een gebouw worden onderverdeeld in vier categorieën: administratief beheer, financieel beheer, technisch beheer en vertegenwoordiging van het gebouw. In dit nieuwe artikel belichten we de taken van de syndicus voor elk van die thema's.

Administratief beheer

De syndicus:

...
Meer laden

Wat is het reservekapitaal?

10/08/2020

De wet op de mede-eigendom legt de mede-eigenaars de verplichting op om provisies te betalen aan de syndicus van het gebouw om het kapitaal van de mede-eigendom te financieren. Dat bestaat uit het reservekapitaal en het werkkapitaal.

In dit artikel gaan we dieper in op het reservekapitaal dat bedoeld is om grote kosten aan het gebouw te dekken.

Reservekapitaal, een wettelij...

Meer laden

Waarom een syndicus aanstellen?

03/08/2020

Velen van u hebben ons deze vraag gesteld. In dit artikel belicht OP de voordelen van het inschakelen van een syndicus voor het beheer van de gemeenschappelijke delen van een gebouw.

Wat is een syndicus?

Laten we bij het begin beginnen.

Een syndicus is een natuurlijke of rechtspersoon die zorgt voor het beheer en de vertegenwoordiging van een mede-eigendom (bijvo...

Meer laden

Syndicus en privatief beheer: wat zijn de verschillen?

22/07/2020

Wanneer u een appartement koopt, wordt u niet alleen de gelukkige eigenaar van uw woning, maar ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. U krijgt dan te maken met een syndicus. Als u uw appartement wilt verhuren, moet u de relatie met de huurder beheren met alles wat dit met zich meebrengt, tenzij u een professional inschakelt. Dit wordt privatief beheer genoemd.

...
Meer laden

De vastgoedsector na Covid-19

13/07/2020

Dag op dag bijna een maand geleden veerden de activiteiten in de vastgoedsector weer op. Wij maken een eerste balans op. OP maakt een stand van zaken op van de Belgische vastgoedsector tijdens deze periode van versoepeling van de coronamaatregelen.

Afgelopen juni onthulde ING in haar beleggersbarometer dat 52% van de Belgische beleggers hun aankoop voorlopig had uitgesteld, terwijl 8%...

Meer laden

OP stelt appartementen ter beschikking van verzorgend personeel van de ziekenhuizen

03/04/2020

Vanaf dit moment zal OP dus verblijfplaatsen ter beschikking stellen van verzorgend personeel in de onmiddellijke omgeving van de ziekenhuizen (de sites van het Chirec, het Titeca, het UVC Brugmann, de Europa Ziekenhuizen, de Cliniques universitaires Saint-Luc, het Erasmusziekenhuis, het UMC Sint-Pieter enz.). Er kunnen onmiddelli...

Meer laden

Vastgoedgroep OP fusioneert met Luxemburgse sectorgenoot AGIGEST

02/10/2019

OP, een van de leiders op de vastgoedmarkt in België, gaat internationaal. In juni 2019 fusioneerde het, in het Groothertogdom Luxemburg, met het vastgoedbedrijf AGIGEST, dat zeer actief is als syndicus en als beheerder van vastgoed (rentmeester).

Het samengaan van OP met AGIGEST onderstreept de wens van de Belgische groep om een volledige service te kunnen bieden aan zijn partn...

Meer laden

HET “OP HUURCONTRACT” AANGEPAST AAN DE STAATSHERVORMING

01/08/2018

Sinds bijna 50 jaar zijn de huurovereenkomsten opgesteld door vastgoedgroep OP een referentie op de markt. Deze modelcontracten moeten nu grondig aangepast worden vermits de zesde staatshervorming belangrijke bevoegdheden in verband met de verhuring van vastgoed heeft toegewezen aan de gewesten. De Brussels ordonnantie terzake werd van kracht op 1 januari 2018.

Van...

Meer laden